Babinszky Csilla

képzőművész | 1970, Kecskemét

Az MKE képgrafika szakán diplomázott 1994-ben, majd ugyanitt 1994–1996 között elvégezte a mesterképzőt, 1996-ban pedig művészettörténet és pedagógia diplomát is szerzett. 2016–2020 között a PTE Doktoriskolájának hallgatója. 1991 óta rendszeresen szerepel egyéni és csoportos kiállításokon, itthon és külföldön egyaránt. Fontosabb elismerései: Barcsay-díj (1992), Prohászka-díj (1993), Derkovits-ösztöndíj (2000–2003), Munkácsy-díj (2014). Ösztöndíjasként alkotott Rómában, Párizsban, Baselben és Kaliforniában. 2016-ban a III. Országos Rajztriennálén elnyerte a Magyar Grafikáért Alapítvány Díját. Több nemzetközi művésztelep munkájában vesz részt. Művei többek között megtalálhatók a baseli Ernst Beyeler Collection, a KOGART és a Luciano Benetton Foundation Imago Mundi gyűjteményében.

Seki (Mutual Alive)

2018
installáció (akril, vászon, asztal, bab, szöveg, papír, akvarell, ceruza)
kb. | approx. 300 × 250 cm
A Go, több mint 4000 éves kínából származó játék amit fekete és fehér korongokkal játszanak, s melyet az élet és a halál játékának neveznek. A Seki, a Go játék egyik stratégiai pillanata, amelyet az angol kölcsönös élet (mutual life) kifejezésnek fordít. A Seki állás egyfajta szimbiózis, egy olyan patthelyzet, amikor a két életben lévő csapat egyike sem győz, senki nem tud továbblépni anélkül hogy meghalna, ugyanakkor senki nem tudja megölni a másikat sem, s egyformán életben, és szabad marad (share liberties).

Az árnyék – mint a fény ellentéte –, kulturálisan negatív konnotációval bír. De fény nem létezik árnyék nélkül, ahogyan test sem, hiszen az árnyék – az önárnyék, és a vetett árnyék – által érzékeljük, láthatjuk a tárgy testiségét. Életünk ellentétei nem csak kiegészítik egymást, de értékük sokszor fel is cserélődik, egymást megkérdőjelezik, ugyanakkor ki is egészítik. Szép és rút, fehér és fekete, jó és rossz, s megannyi végtelenségig folytatható ellentétpár amelyeknek értéket ítéletünk ad csupán. Ám ez az értékelés minden pillanatban és minden „tekintettel” módosulhat, így az ítélet értelmét veszti.fotó: Sulyok Miklós

Seki (Mutual Alive)