Sajtó

Fidelio | Vizuál

Rendhagyó módon az interneten nyílt meg a II. Képzőművészeti Nemzeti Szalon

Fidelio | Vizuál

Országút

Virtuális séta a Műcsarnokban

Országút

Magyar Hírlap | Kultúra

Gömbkamerával a Műcsarnokban

Magyar Hírlap | Kultúra

Kultúrtipp | ATV

Szabadjáték a Műcsarnokban

Kultúrtipp | ATV

M1 | Ma reggel

Interjú Szurcsik Józseffel

M1 | Ma reggel

Kultúrpart | Trend FM

Rendkívüli kiállítás a Műcsarnokban

Kultúrpart | Trend FM

Jazzy Rádió | Millásreggeli

Interjú Szurcsik Józseffel

Jazzy Rádió | Millásreggeli

ArtNews.hu

Virtuális megnyitó | Szabadjáték / II. Képzőművészeti Nemzeti Szalon

ArtNews.hu

Kultúrpart | M5 | Duna World

Szabad a játék a Műcsarnokban

Kultúrpart | M5 | Duna World

Demokrata | Kultúra

Barta Boglárka: Szabadjáték

Demokrata | Kultúra

Új Művészet

Szabadjáték fogságban

Új Művészet

Új Művészet

Művészet karantén idején

Új Művészet

Élet és Irodalom

Ébredj a valóra | György Péter

Élet és Irodalom

Magyar Hírlap

Pálffy Lajos: Szabadjáték: a kortárs tortaszelet

Magyar Hírlap

Magyar Nemzet

Ditzendy Attila: Nemzeti Szalon – metszet a jelenről

Magyar Nemzet

Képmás

Nagy Villő: Zárkózott seregszemle

Képmás

ArtNews.hu

Szobabicikli a Műcsarnokban

ArtNews.hu

BDPST24

Szobabicikli a Műcsarnokban

BDPST24

Corn & Soda

Szeptemberi szakmai tárlatvezetések, séták a Műcsarnokban

Corn & Soda

MARIE CLAIRE

Szobabicikli a Műcsarnokban

MARIE CLAIRE

Kultúra.hu

Szobabicikli a Műcsarnokban

Kultúra.hu

Kultúra.hu

Csordás Lajos: Szabadjáték házon belül

Kultúra.hu

Magyar Nemzet

A II. KÉPZŐMŰVÉSZETI NEMZETI SZALON FOLYTATÁSA A SZOBÁK CÍMET VISELI

Magyar Nemzet

Portfolio | műtárgy.com

Képzőművészeti Szalon a Műcsarnokban – Nagyszabású és változatos kortárs-válogatás várja a látogatókat

Portfolio | műtárgy.com

HÍR TV

Paletta: Szabadjáték Interjú Szurcsik Józseffel

HÍR TV

Kultúrpart

ITT A KORTÁRS KÉPZŐMŰVÉSZET LEGJAVA!

Kultúrpart

Bartók Rádió

Új kiállítás nyílt a Műcsarnokban

Bartók Rádió

M5

Szellemi edzésre invitálja látogatóit a Műcsarnok

M5

art7.hu

KÁLLAI KATALIN: Kihalni esélyes

art7.hu

Kultúra.hu

Kocsis Katica: A szoba, amely bezár és megvéd

Kultúra.hu

Magyar Nemzet

Mini művészeti fesztivál lesz a Műcsarnokban a hét végén

Magyar Nemzet

hirado.hu

Mini művészeti fesztivált szervez a Műcsarnok a hétvégén

hirado.hu

bdpst24.hu

JÁTÉK A SZABADBAN!

bdpst24.hu

Magyar Nemzet

Magyar Nemzet
2020-06-18

Nemzeti Szalon – metszet a jelenről 

Nem a világnézeti megosztottság szellemében válogatták a Műcsarnok kiállítását

Egyedülálló módon, aktív képzőművész válogatta a II. Képzőművészeti Nemzeti Szalon kiállított munkáit. A világban ez nem szokatlan, hiszen például a Royal Academy of Arts nyári tárlataira rendre művészeket kérnek fel kurátornak, mesélte Szurcsik József Munkácsy-díjas festő-grafikus, aki a Műcsarnok Szabadjáték című kiállításának anyagát Kondor-Szilágyi Mária művészettörténésszel állította össze.

– Az egyik legérdekesebb munka volt mind közül, amit valaha életemben végeztem.

A kiállító művészek névsorának összeállításától, a műtárgyak begyűjtésén keresztül, a szembesülésig, fantasztikus anyag állt össze – vallotta be Szurcsik József, hozzáfűzve: olyan a kiállítás, mint valami konceptuális mű, hiszen Szabadjáték a címe, s a művészek azt mutatják be, hogyan értelmezik a szabadság eszméjét. – Nagy kaland volt, jólesett csinálni – árulta el az alkotó a II. Képzőművészeti Nemzeti Szalonról, amelyet azonban (eddig) élőben senki sem láthatott. – Bízom abban, hogy mihamarabb felszabadul a járvány miatti zárlat, és akkor tényleg beszélhetünk szabadságról – így a művész kurátor, aki addig is online tárlatvezetésen mutatta be a kiállítást, amely bemutatón igen személyesen vall a művekről. – Azt szerettem volna elmondani, mit gondolok én a munkákról, hiszen a nézőknek meglesz majd a saját benyomásuk – mondta, s azt is: a műcsarnoki YouTube-csatorna látogatóinak száma mutatja, mennyire komoly az érdeklődés a kiállítás iránt. – Az év elején kért fel Szegő György, a Műcsarnok igazgatója, hogy vállaljam el a Szalon kurátori munkáját – mesélte, hozzátéve: vélhetően azért, mivel egy aktív képzőművész másképpen gondolkodik, mint egy teoretikus. – Tudtam, mekkora kiállítási felület áll rendelkezésemre, és azt is, hány ezer kitűnő művész alkot ma Magyarországon.

Figyeltem arra, nehogy a kedvenc alkotóim, barátaim, családtagjaim munkáiból válogassak – idézte a kezdeteket Szurcsik József, aki egyetlen délután alatt összeírt nyolcszáz nevet, olyanokat, akik nélkül nem tudta elképzelni a Nemzeti Szalont. – Másnapra ezt a számot meg kellett feleznem, majd a négyszázas listát szintén, így maradt 198 alkotó és az ő 256 művük – fogalmazott. Hozzátette: a felkért művészek három-három fotót küldtek munkáikról. – Nem az egymásra rímelő alkotásokat akartam egymás mellé helyezni, jobban érdekeltek a különbözőségek, hogy a művek párbeszédet folytassanak egymással. Igyekeztem az idős generáció jeleseit, a középnemzedék kiválóságait és a fiatal tehetségeket egyaránt beválogatni. A legidősebb művész 89, míg a legfiatalabb 26 éves – árulta el Szurcsik József, rámutatva: a látogatók valószínűleg nem mondják meg, mely műveket alkották idős emberek, mert annyira frissek, szárnyalók. – Arra is figyeltem, hogy a különböző műfajok – plasztika, szobrászat, videós, számítógépes munkák, klasszikus grafikák, festmények – egyaránt arányosan bemutatkozhassanak. A jelenkorról kívántam metszetet adni – magyarázta, majd ekképpen részletezte: a képzőművészet folyamatosan változik a technika fejlődésével, kedvező esetben az alkotó az újdonságokat művészi eszköztárának részévé képes tenni, és nyelvezetként működtetni, miközben a hagyományos alkotói eljárások lassan kiszorulni látszanak a képzőművészet tárházából. – A Képzőművészeti Egyetemen hallgatóinknak a mai napig lehetőségük van a hagyományos technikák elsajátítására, mint például a litográfia, a rézkarc, olajfestés vászonra, vagy a klasszikus szobrászati anyagokkal való munka. Meg kell találni a kellő egyensúlyt – figyelmeztetett az egyetemi docens, majd így folytatta: – Érdekes számomra a társadalom és a képzőművészek viszonya, hogyan tud egymással kommunikálni a befogadó, vagy éppen az elutasító közeg és az alkotó, egyáltalán történik-e kommunikáció? – A képzőművész szakmán belül hallhatóan zajlik kommunikáció – vetettem fel. – Erre a kommunikációra a megosztottság jellemző, elég csupán a Műcsarnokot is üzemeltető, a Magyar Művészeti Akadémiát a magát haladó oldalnak nevezők részéről ért támadásokra utalni. – Mindenkit meghívtam, akiről úgy gondoltam, helye van a kiállításon. Többségük örömmel elfogadta, de akadtak, akik nem kívántak részt venni a Nemzeti Szalonon. Nem éltem prekoncepcióval, vajon kik lesznek azok, akik biztosan elutasítanak. A művészi kvalitás, a szakma presztízse fontosabb a világnézeti differenciák méregetésénél. A művészetnek komoly szerepe lehetne abban, hogy összehúzza a társadalomban lévő nagy repedéseket – jelentette ki Szurcsik József. (A beszélgetésről készült videóriport megtekinthető online felületünkön.)

KA: A tárlat felvonultatja a kortárs képzőművészet egészét