Sajtó

Fidelio | Vizuál

Rendhagyó módon az interneten nyílt meg a II. Képzőművészeti Nemzeti Szalon

Fidelio | Vizuál

Országút

Virtuális séta a Műcsarnokban

Országút

Magyar Hírlap | Kultúra

Gömbkamerával a Műcsarnokban

Magyar Hírlap | Kultúra

Kultúrtipp | ATV

Szabadjáték a Műcsarnokban

Kultúrtipp | ATV

M1 | Ma reggel

Interjú Szurcsik Józseffel

M1 | Ma reggel

Kultúrpart | Trend FM

Rendkívüli kiállítás a Műcsarnokban

Kultúrpart | Trend FM

Jazzy Rádió | Millásreggeli

Interjú Szurcsik Józseffel

Jazzy Rádió | Millásreggeli

ArtNews.hu

Virtuális megnyitó | Szabadjáték / II. Képzőművészeti Nemzeti Szalon

ArtNews.hu

Kultúrpart | M5 | Duna World

Szabad a játék a Műcsarnokban

Kultúrpart | M5 | Duna World

Demokrata | Kultúra

Barta Boglárka: Szabadjáték

Demokrata | Kultúra

Új Művészet

Szabadjáték fogságban

Új Művészet

Új Művészet

Művészet karantén idején

Új Művészet

Élet és Irodalom

Ébredj a valóra | György Péter

Élet és Irodalom

Magyar Hírlap

Pálffy Lajos: Szabadjáték: a kortárs tortaszelet

Magyar Hírlap

Magyar Nemzet

Ditzendy Attila: Nemzeti Szalon – metszet a jelenről

Magyar Nemzet

Képmás

Nagy Villő: Zárkózott seregszemle

Képmás

ArtNews.hu

Szobabicikli a Műcsarnokban

ArtNews.hu

BDPST24

Szobabicikli a Műcsarnokban

BDPST24

Corn & Soda

Szeptemberi szakmai tárlatvezetések, séták a Műcsarnokban

Corn & Soda

MARIE CLAIRE

Szobabicikli a Műcsarnokban

MARIE CLAIRE

Kultúra.hu

Szobabicikli a Műcsarnokban

Kultúra.hu

Kultúra.hu

Csordás Lajos: Szabadjáték házon belül

Kultúra.hu

Magyar Nemzet

A II. KÉPZŐMŰVÉSZETI NEMZETI SZALON FOLYTATÁSA A SZOBÁK CÍMET VISELI

Magyar Nemzet

Portfolio | műtárgy.com

Képzőművészeti Szalon a Műcsarnokban – Nagyszabású és változatos kortárs-válogatás várja a látogatókat

Portfolio | műtárgy.com

HÍR TV

Paletta: Szabadjáték Interjú Szurcsik Józseffel

HÍR TV

Kultúrpart

ITT A KORTÁRS KÉPZŐMŰVÉSZET LEGJAVA!

Kultúrpart

Bartók Rádió

Új kiállítás nyílt a Műcsarnokban

Bartók Rádió

M5

Szellemi edzésre invitálja látogatóit a Műcsarnok

M5

art7.hu

KÁLLAI KATALIN: Kihalni esélyes

art7.hu

Kultúra.hu

Kocsis Katica: A szoba, amely bezár és megvéd

Kultúra.hu

Magyar Nemzet

Mini művészeti fesztivál lesz a Műcsarnokban a hét végén

Magyar Nemzet

hirado.hu

Mini művészeti fesztivált szervez a Műcsarnok a hétvégén

hirado.hu

bdpst24.hu

JÁTÉK A SZABADBAN!

bdpst24.hu

Magyar Hírlap | Kultúra

Kertész Viktória
2020. április 8.

https://www.magyarhirlap.hu/kultura/20200408-gombkameraval-a-mucsarnokban


Gömbkamerával a Műcsarnokban
Hat éve rendezik meg újra a Nemzeti Művészeti Szalonokat – Szabadjáték az interneten

Virtuális sétán tekinthető meg a Műcsarnok honlapján az intézmény legújabb tárlata. A Szabadjáték/II. Képzőművészeti Nemzeti Szalon című kiállításon kétszáz alkotó friss, az utóbbi öt évben készült munkái láthatók.

„Hat szalont szerveztünk 2014 óta. Általában kétszáz fő a kiállítók száma, a szalonokat összesen 150 ezer ember látogatta meg. Ezek impozáns számok. Műfajonkénti szerkesztésben először az Építészeti Szalon, majd a Képzőművészeti, utána a Fotóművészeti, az Ipar- és Tervezőművészeti, végül a Népművészeti Szalon zárta az egységet. Ez volt a hat egység, ami után ismét az építészet következett. A második ciklusban ugyanabban a körforgásban megyünk tovább. Lezajlott a második építőművészeti szalon, most ismét a kortárs képzőművészek következnek” – meséli az első, újraélesztett Nemzeti Művészeti Szalon kurátora, az időközben a Műcsarnok művészeti igazgatójává kinevezett Szegő György.

Ahogy mondja, sokáig a terv szerint zajlott a kiállítás építése, ám amint bevezették a világjárvány miatti korlátozásokat, a Műcsarnok munkatársai gyorsan, egy hét alatt készre varázsolták a termeket és az installációkat. Ráadásul maradt egy hetük, hogy a videózásra is készen legyenek. A műveket olyan formában kellett kiállítani, hogy a virtuális térben is élvezhetők legyenek.

Pedig a kiállítás kurátorának, Szurcsik Józsefnek, a Képzőművészeti Egyetem Grafikai Tanszéke vezetőjének sem gyakori elfoglaltsága a virtuális tárlatrendezés. Ahogy a kurátor mondja, egyszerűen dokumentálták a kiállítást. „Mivel minden a falon van, csak úgy jártunk el, ahogy egy általános digitális dokumentációt készít az ember. A kész, dokumentált kiállítást újra rögzítjük két kamerával, majd értő szakemberek a kész képeket egymás után illesztik. Ügyes kis nyilak segítségével bejárható körpanorámát készítünk. Tehát nincsenek trükkök, nincsenek számítógépes varázslatok. Minden egyes műtárgy megtalálható lesz az interneten, de a valóságnak megfelelően, nem bemaszkolva meg belevarázsolva valamilyen virtuális mesébe. Házon belül minden be lesz vetve, kivéve a digitális hamisítást. A munka még nem ért véget, bevetjük még a gömbkamerát, majd amit a Műcsarnok anyagi helyzete megenged. A látvány egyre izgalmasabb lesz” – meséli.

A látogató a nagy nevek mellett a feltörekvő generáció munkáira is számíthat. A csaknem háromszáz kiállított mű egyenrangú értéket képvisel. A szalon anyagában a monumentális, robusztus szobroktól a könnyed grafikákig, a letisztult, geometrikus absztrakcióktól a humorral átitatott műveken át a barokkos telítettségű figurális kompozíciókig terjedő széles palettán számos műfaj és stílus helyet kapott. A klasszikus technikákkal készült alkotások mellett a jellemzően kortárs eszközök is szerepelnek a tárlaton. Nem ritka a konceptuális mű sem. Virtuóz módon megalkotott, realisztikus formanyelvű, bravúros művek és erős gesztusokkal készített, drámai hatású, nagyszabású nonfiguratív alkotások is láthatók a válogatásban.

„Igazából egy metszetet próbáltam megmutatni – mondja Szurcsik József –, a képzőművészet tendenciáit próbáltam prezentálni, az eltérő gondolkodású, különböző úton járó művészek alkotásait. Számomra nagyon fontos volt a művészek együttes kiállítása. Itt nincsenek generációs határok. Sok a harmincas, de még fiatalnak számító alkotó, említhetem Ámmer Gergőt, Végh Júliát, Bányay Annát, de a legidősebb kiállító kollégáim, Segesdi György nyolcvankilenc éves, míg Keserü Ilona nyolcvanhét. A látogatóknak az is érdekes, hogy az ismert és elismert, Kossuth-díjas alkotók mellett huszonéves pályakezdők – például a huszonhét éves Gresa Márton – művei is ott vannak a kiállítótérben. Én borzasztóan élveztem ezt a munkát, és a mai napig boldog vagyok. Azt hiszem, szemléletes is, amire törekedtem. Bízom benne, hogy ami megmutatható ebből a korból, az itt van. Egy finoman hangolt betekintést kaphat a látogató. De ahogy a színházi produkcióknál is nagyon fontos lenne a személyes jelenlét, itt is jó lenne fizikailag is ott lenni a művek között” – véli Szurcsik.A kiállítás címe, a Szabad játék mint hívószó kifejezi a kiállítás lényegét: nincsenek tabuk, és nincsenek prekoncepciók, mint ahogy nincsenek elvárások, prioritások sem.